Shavazi_01.jpg

Shavazi Townhouse

Residential

The Shavazi Townhouse Residence is a newly renovated urban townhouse that captures the urban transition from the tiny housing fabric of the early Shavazi neighbourhood and the later wave of townhouses in Neve Tzedek. In recent years and in response to the neighbourhood’s conservation plan, many houses in the neighbourhood have been rebuilt or refurbished, transforming the main Shavazi Street into a vibrant street with trendy shops and boutiques.The Shavazi Townhouse continues the material-based transformation of facades and envelopes which started over 100 years ago with the traditional wooden shutters on the building’s ground floor windows and gradually shifted to the typical perforated terracotta screens (Mashrabiya) of the 90’s.

Client

Location

Size

Status

Year

Private

Tel Aviv, Israel

450 sqm

Built

2019

[Read More]

The townhouse’s newly designed stainless-steel façade responds to the neighbourhood’s past with unique openable shutters, designed parametrically to ensure added flexibility, privacy, and optimal controlled microclimatic conditions to its residents. The contemporary renovation adds a new roof and facade structure, creating a coherent connection between programme, sustainability, and conservation constraints.

Team: Gary Freedman, Moti Shyovitz with Yael Engelhart and Raphael Fogel

Photography: Yael Engelhart

[Read Less]

Shavazi_GIF_01.gif
Shavazi_04.jpg
Shavazi_07.jpg
Shavazi_09.jpg
Shavazi_03a.jpg
Shavazi_12.jpg
Shavazi_02.jpg
Shavazi_15.jpg
Shavazi_05.jpg
Shavazi_08.jpg
Shavazi_16.jpg
Shavazi_14.jpg
Shavazi_10.jpg
Shavazi_13.jpg
Shavazi_06.jpg
Shavazi_11.jpg
Shavazi_02_BW
Shavazi_17a.jpg